Når ferie blir leit

Bilderesultat for påske

Da jeg var syk, var det ingen forskjell på hverdag, ferie, helg, dag eller natt. Livet var det samme hele tiden, den eneste forskjellen var om hjelpen var tilgjengelig (for selv om jeg ikke ønsket hjelp, var det greit å vite at det i hvert fall var åpent, om staheten ga seg og jeg måtte ringe), og at det ble rolig på telefonen så jeg slapp å ha angst for at noen fra det offentlige eller selgere skulle ringe.

I tiden før sykdomsperioden min kunne jeg grue meg til ferier. Det gjorde jeg også da jeg var syk, for jeg ble minnet på tider hvor man skulle kose seg, som alle gjør i ferier? De senere årene har det kommet rapporter som viser at skilsmisse-statistikken stiger etter sommer-ferien. Begrunnelsen er blant annet at man ikke er vant til å være sammen så mye, og mange tanker er laget rundt det. I Norge i dag kan man tenke at «alle» har hytte på fjellet. «Alle» skal til syden, eller i hvert fall på ferie et annet sted. «Alle» skal på påskefest, og «alle» koser seg. Dette tenkte jeg selv også, i årene før jeg var syk, og i hvert fall de årene jeg var syk. Etterpå har jeg fått et annet syn, og en annen virkelighet. Ikke «alle» har planer. Noen koser seg faktisk hjemme, og mange koser seg ikke heller, det er sånn det er. Mange som er på ferie koser seg ikke heller, og de kommer kanskje innunder statistikken over.

Hvordan man velger å se på livet, eller la meg si, hver dag, hva man forteller seg selv hver eneste morgen, og videre gjennom dagen, avgjør hvor bra man har det. Uansett om man tenker at andre er grunnen til at livet vårt er surt, eller andre ting, velger vi selv hvordan vi vil forholde oss til det. Vi kan plassere menneskene rundt oss der vi vil ha dem, følelsesmessig, og fysisk. Men hvordan påsken blir, det vet vi ikke ennå, men den kan uansett bli alt annet enn vi frykter, ved å endre vår egen tankegang.

Tankegangen, og hva vi velger å tenke, avgjør hele vårt liv. Hva vi vil forholde oss til, velger vi selv. Ikke alt som skjer rundt oss trenger å få inngripen i følelseslivet vårt. Får vi tankene på plass, vil vi få et mye lettere liv.

Det er ikke alltid et «god-påske» føles godt, fordi man ikke tenker man får en god påske. Uansett livssituasjon, så kan det være ting som gjør at man gruer seg, eller legger forventninger om hvordan ting blir, ferie-tur, eller hjemme-tid. Jeg velger allikevel å ønske alle en god påske, uansett om det er på fjellet, i byen, på soverommet under dyna, i en stol med brekt ben, eller hvor det måtte være. Fordi hvis de gode ordene blir borte, blir i hvert fall ikke verden bedre.

En nyttårsaften jeg var alene, og gikk ut akkurat de minuttene rakettene ble fyrt opp, var det ei dame som ønsket meg godt nytt år, en totalt fremmed, men hun så MEG, at jeg sto alene, og det gjorde utrolig mye med meg at hun sa de ordene.

Lev livet, le med deg selv og andre, lag gode ting i hverdagen, google en vits om du ikke finner noe annet, men tenk at tristhet, forventninger om dårlige dager og at andre mennesker skal gjøre livet surt for en aldri vil gjøre livet bedre.

GOD PÅSKE!

Ps. Vil du lære mer om hvordan du kan endre din egen tankegang, handlingsmønstre og hverdag, kan kanskje boken min «Det handler ikke om å overleve, det handler om å leve» vise deg vei. Den tar for seg litt av min historie, og har gjenkjennbare elementer de fleste kjenner seg igjen i. Uavhengig av psykisk sykdom, da den retter seg mot det grunnleggende i oss alle, hvordan vi tenker, velger og hva slags forhold vi har til oss selv.