Foredrag med LEVE

Jeg ble spurt tidligere i år om jeg hadde lyst til å holde foredrag i anledning «Verdensdagen for selvmordsforebygging», med LEVE Vestfold, en organisasjon som jobber med nettopp selvmordsforebygging og hjelp til etterlatte. Tema for årets markering, er «Take a minute, change a life», og det er et så viktig tema, det er ofte ikke så mye som skal til, for å gjøre hverdagen vår bedre.
Dagen startet på Høgskolen i Vestfold på Bakkenteigen, i kafeen til studentene. Studenter fra musikklinjen fremførte 3 sanger, en flott opplevelse! De fremførte blant annet sangen «Gabriellas sång», en fantastisk sang som jeg selv har funnet mye styrke i. Jeg holdt mitt foredrag, og møtte mange flotte mennesker!
Jeg holdt også foredrag på Tønsberg bibliotek, på kvelden, med Agnes Stock som musikalsk innslag. Hun er for tiden med på The Voice, og jeg ble rørt til tårer av henne. Fantastisk stemme, utrolig flott jente, og hun kan virkelig lage god musikk! Jeg møtte også her utrolig fine mennesker, som deler av sine historier og erfaringer. Menneskelige møter kan gjøre så utrolig mye!

«Verdensdagen for selvmordsforebygging» er den 10. september, og markeres over hele landet denne uken.
Jeg vet av egen erfaring, at gode ting som mennesker gjør, fester seg et eller annet sted i hodene våre, selv om vi ikke klarer å motta det der og da. For eksempel et smil, et nikk, et blikk, en tekstmelding, en invitasjon, gjerne åpen, for senere bruk, kan gjøre så stor forskjell. Det er ikke alltid vi vet hva vi skal si, eller gjøre. Men det er ikke alltid man trenger å si noe. Men man kan bidra med et klapp på skulderen for eksempel. Et støttende blikk.. Noen ganger kan redsel for å si noe feil, eller for hva som kan skje om man tar kontakt sperre for trøst og støtte. Tenk over om det finnes alternativer til ord i situasjoner du møter. Vi er sammen i verden, og i livene våre skjer det mye for mange. Av både positivt, og motgang. Men sammen blir vi bedre i stand til å komme videre med livene våre, og motgangen vår føles litt mer overkommelig med støtte.
Takk til LEVE Vestfold for en fantastisk dag. Takk til musikkstudentene ved Høgskolen i Vestfold, og til Agnes Stock. Dagen ble så fin, og har du mulighet til å være med på et arrangement som omhandler psykisk helse, gjør det, vi har alle en psykisk helse, og kanskje kjenner du noen som sliter, og kunnskap gjør oss tryggere i situasjoner vi står i.
Det finnes mange organisasjoner i Norge som kjemper for de som ikke har energi eller egen stemme for å kjempe. Det finnes støttegrupper for pårørende, og kurs, foredrag og veiledning om man lurer på noe. Både fysisk, og psykisk helse, og de temaer som berører oss.
Under følger noen bilder fra gårsdagens markering: