Når nettene blir lange

Når nettene blir lange, og kulda setter inn…. En norsk, tradisjonell julesang, «musevisa». En tid som for mange er assosiert med stress, jag og tidspress. Det er trist, fordi det behøver ikke nødvendigvis og være sånn. Mange har juleavslutninger og julebord som tar opp kvelder og helger i adventstiden, og også gjennom julen. Hva man velger og være med på, bestemmer hver enkelt, men noe er obligatorisk, som juleavslutninger med 2.klassingen for eksempel. Men hvor legger du ellers lista? Er det viktig med 7, eller 12 hjemmelagede kakeslag? 

Jeg var veldig opphengt i tradisjoner før. Når velger jeg mine egne tradisjoner, og ikke fordi det være sånn, fordi det er noe krav, eller noen forventer det av meg. Jeg er heller ikke redd for å gjøre det jeg vil, så om jeg vil ha en annen farge til jul enn rød, grønn, gull eller sølv, så gjør jeg det. Jeg velger det som jeg vil ha det. Allikevel har jeg noen ting som hører julen til. Fordi det er kos og ha noe bare en periode av året, da blir det ekstra kos. For eksempel julebrus. Eller noen spesielle julegodter. Jeg spiser heller ikke ribbe, selv om jeg er oppvokst med det, jeg er bare ikke noe glad i det. Så spiser jeg noe annet, det er det å være sammen med mennesker jeg er glad i som er viktig, og ikke at ALT rundt meg, er preget av jul- gardiner, lys, duker, mat, pynt osv. Julestemningen fra jeg var liten har jeg nok ikke følt på mange år, men det har kanskje noe med at jeg er voksen? Kanskje det er snøen som ikke har vært tilstede? Jeg har en koselig jul, selv om ikke julestemningen som jeg følte på de første årene er tilstede. Jeg er sammen med de jeg er glad i, og velger og fylle julen med det som er viktig for meg. Så får jeg en slags julestemning allikevel. 

Uansett hva man fyller advent- og juletiden med, så er det ikke sikkert det er verdt å bruke tid og energi på så mye at man ikke har energi og humør til og kunne kose seg. Man trenger heller ikke bruke så mye penger til jul, om man ikke har mulighet. Man kan følge sin egen lommebok, sin egen lyst. Jeg kjøper gjerne ferdiglaget pepperkakedeig, fordi jeg ikke har lyst til å bruke tiden min på akkurat det. Resultatet blir bra for meg!

Jeg håper du finner roen i adventstiden, og gjennom julen. Om du er redd for å gjøre som du vil fordi andre forventer at du skal ordne så mye selv om du ikke har behov for det, finn en vei ut av det. Det er verdt jobben, jeg har selv behov for ro og glede i hverdagen, enn eventuell skryt eller godkjenning av andre fordi jeg har vært «flink».

God adventstid!