Hva med selvtillit og selvfølelse?


Selvtillit og selvfølelse, hva er egentlig forskjellen, og hva betyr det i livene våre?
Selvtillit handler om å tro på at man klarer å prestere. Selvfølelse handler om hvordan vi ser på oss selv.

Jeg har selv vært uten begge deler. En gang visste ikke om bena mine kunne bære meg fra stua til kjøkkenet. Da var selvtilliten min ikke-eksisterende. Jeg har også hatet alt ved meg og ikke hatt noe som helst tro på meg selv, alt fra kroppen min, valgene mine og evnene mine. Jeg nektet meg selv og spise og drikke. Og gjorde det jeg ikke ville, fordi det var det jeg fortjente. Etter hvert ble det også trygt, fordi jeg ikke hadde tryggheten til å ta egne valg lenger – til og med valgene som omhandlet primærbehovene mine; spise, drikke, sove, gå på toalettet, og videre alt som man har behov for når primærbehovene er dekket. Nærhet til andre mennesker, og ta de valgene som er gode for oss.

Jeg tenker at de ofte går hånd i hånd. Lav selvfølelse kan føre til at vi ikke tør å si det vi mener, og ta stilling til viktige spørsmål. Det fører til at vi lukker oss, og at vi ikke klarer å vise hvem vi egentlig er. Kanskje oppfatter folk oss helt omvendt enn det vi mener, fordi vi lukker oss. For eksempel kan en person med lav selvfølelse virke avvisende, overlegen eller gå i forsvarsposisjon. Men egentlig tør de ikke si hei, si ja eller nei, selv om de har veldig lyst. Man kan utgi seg for å være verdensmester, eller heve seg over andre, fordi man har behov for å bevise noe. Man kan dømme andre, gjerne for de samme tingene man misliker hos seg selv, eller det man føler utfordrer seg selv.

Å prøve noe nytt for eksempel, kan handle både om selvfølelse og selvtillit. Alt vi forteller oss selv om hvordan vi ser på oss selv som menneske, påvirker alle tankene og valgene våre videre.

Ingen menneske er født med lav selvtillit eller lav selvfølelse. Ingen menneske er født med negative tanker om seg selv. Eller andre. Det er tillært, og grunnlaget legges veldig tidlig i livene våre. At noen tar vare på oss er vi avhengig av fra dag 1, for å forstå at noen lytter til oss, og at vi betyr noe. Tankene tenkes ikke da, men det dannes reaksjoner i hjernen og dermed lages det tankemønstre over tid når vi begynner å reflektere over oss selv og det som skjer rundt oss. Hjernen vår venner seg til det som blir vist oss.

Både selvfølelse og selvtillit kan trenes opp. Øving, øving, øving. Bli bevisst egne tanker, og forstå hvorfor vi får de tankene vi får. Å øve seg på å gå utenfor komfortsonen vår, øker troen på evnen til å prestere.

Ordene er selvforklarende om vi snur dem:

Selvfølelse – følelse av selvet

Selvtillit – tillit til selvet 

Alle fortjener å ha et godt liv. Det krever mye energi og ha lav selvfølelse og lav selvtillit. Energien kommer når vi aksepterer oss selv, og setter pris på den vi er. Og mestringsfølelsen er stor når vi gjør noe vi ikke trodde vi kunne.

Jeg kastet opp den første gangen jeg fortalte meg selv i speilet at jeg var glad i meg selv. Så forsto jeg etter hvert at det var helt fint og være meg.

Øvelse gjør mester, det er ingenting å tape på å jobbe med selvfølelse og selvtillit, man får uendelig mye igjen ved å ta den jobben, som vil påvirke alle områder i livet.

Lykke til, alle fortjener en ny sjanse- også fra seg selv!

Har du lyst til å lese mer om temaet, handler boken min «Det handler ikke om å overleve, det handler om å leve», i all hovedsak om dette, med mange gode tips og øvelser for å bli bevisst egen tankegang. Den kan kjøpes eller bestilles i alle bokhandlere, i butikk og på nett.

Én tanke på “Hva med selvtillit og selvfølelse?

  1. Tilbaketråkk: Nytt år, ny start? | VEILEDER ELISABETH HOLT

Det er stengt for kommentarer.