Kommunikasjon- på sitt beste og verste

sheep-2372148_1920

Å kommunisere handler om alt fra å si «hei», svare på spørsmål om hva det er til middag, hvor mange boller man vil ha hos bakeren, til å løse opp i konflikter, og få til samarbeid i hverdagen- uavhengig av hvor man er. Kommunikasjon handler om å lytte, reflektere, svare og være interessert. Noen samtaler er enkle. Andre krever mer. Er du forberedt på samtaler som krever mer av deg? Jeg har opplevd, og opplever, at noen syns det er vanskelig, ja noen ganger umulig, og snakke med meg om min fortid, og nåtid. Jeg har snakket med mange som opplever det samme. Som har stått i vanskelige situasjoner, eller som bærer på tunge tanker. Frykten for å si noe feil, eller for å såre, støte og gjøre ting verre, er ofte grunner. Eller man rett og slett ikke vet hva man skal si. Særlig ved dødsfall, samlivsbrudd, sykdom eller andre vonde ting, kan det noen ganger være vanskelig å skulle forholde seg til menneskene. Jeg tenker at det ikke alltid er så mye som skal til. Et klapp på skuldra, et medfølende blikk, et «hvordan går det», en sms, en klem, en blomst, det er ikke alltid man trenger å si så mye. Verken for mottaker eller giver. Men så godt det er å få støtte, og det å kunne involvere seg i andres liv, er også fint for samholdet, og man gleder både den andre og seg selv. Kanskje man får svar på det man lurer på også, om det ikke gjør mottakeren noe å snakke om det. Det er uansett ikke feil og bry seg.

På hjemmebane er kommunikasjon selve essensen for at samarbeidet skal fungere. At man spør hverandre hvordan det går, og følger med på hverandre om alt er som det skal. At respekten for det man tenker og føler er på plass, er avgjørende for et godt samhold. Å møte hverandre på en måte som man vil bli møtt selv, er et godt sted å begynne. Å tørre å kommunisere med hverandre, kan være en terskel man må komme over. Kanskje man ikke er vant til å snakke om tanker og følelser eller kanskje er det vanskelige ting man skal ta opp. ALT blir så mye bedre om man kan snakke med hverandre. Være ærlige, og vite at man går i samme retning. Alle har sitt utgangspunkt når det gjelder kommunikasjon, og alle er forskjellige. Det er ikke alle som har behov for å prate så mye heller, men har det bra allikevel, og det er også greit. Å ha respekt for det motsatte, er like viktig. Men så mye enklere livet blir om man tør å snakke sammen!

Det er ingen som vet hva jeg tenker, og jeg kan ikke vite hva andre tenker om de ikke forteller meg det. Jeg tenker mye tid, energi og frustrasjon kunne vært spart om kommunikasjonen er på plass. Konflikter, og misforståelser kommer ofte av manglende kommunikasjon.

Så hvordan man kommuniserer, er forskjellig fra person til person, men det å snakke sammen, lytte, se, og respektere hverandre med en løsning i sikte er viktig, ja til og med livsviktig noen ganger.

Se hverandre. Se deg selv. La samtalen handle om det som er viktig!

I boken min «Det handler ikke om å overleve, det handler om å leve», skriver jeg mer om kommunikasjon, og hvordan vi mennesker forholder oss til oss selv og hverandre. Den har et enkelt språk, og med situasjonsbeskrivelser det er lett å kjenne seg igjen i. Den kan kjøpes eller bestilles i alle bokhandlere, i nett og butikk, eller via Facebook-siden min Elisabeth Holt – Forfatter. Når siden min når 1000 «liker», trekker jeg også tre bøker!