Nytt år, ny start?

Jeg tenker at det er mye mer enn fysisk vold, seksuelle overgrep, rusmisbruk, plutselige dramatiske hendelser som gjør dyp skade hos mennesker. Jeg tenker at måten vi lærer å se på oss selv som barn og ungdom, måten de voksne snakker til og om hverandre, og til barna, gjør noe med oss.
Hvordan vi ser på oss selv er grunnsteinen i livet. For at vi skal ha deg godt med oss selv, må vi bli støttet og anerkjent for den vi er. For at vi skal godta andre mennesker og ha respekt for at de har andre historier og velger annerledes enn oss selv, må vi først godta oss selv. 

Psykisk vold forekommer desverre i mange hjem. Mobbing, trakassering og stadig plukking på det man gjør eller sier. Å ha lav selvtillit/selvfølelse (vil du lese mer om forskjellen på disse to, kan du lese det her) handler ikke bare om ėn person. Det påvirker partner, og man lærer barna det samme. Valgene våre avhenger av at vi står trygt i oss selv for at vi skal ha det livet vi selv ønsker. Lav selvtillit/selvfølelse skaper mye drama. Både for den det gjelder, og ofte for de rundt.

Mye av det vonde vi kan oppleve i løpet av livet påvirker hvordan vi ser på oss selv, og noen ganger også andre mennesker.

Å ta oppgjør med vår egen fortid, og kanskje nåtid, er noen ganger krevende, men jobben er verdt det. Gammelt eller nytt hat, sinne, bitterhet, sorg, dårlig samvittighet, anger eller andre følelsesmessige bindinger til oss selv og andre som hindrer oss i å være frie, bør ryddes vekk. Jeg har selv besvimt av følelsen av lykke, fordi jeg ikke hadde kjent det før, og det ble så store kontraster til hvordan livet mitt var før, men jobben var verdt å ta. 

Når vi rydder i hodene våre, får vi ro, og vi kan leve i frihet til oss selv, historien vår og nåtiden. Vi får mer energi til å leve det livet vi ønsker, og kan påvirke alle rundt oss på en bedre måte.

Jeg har tidligere skrevet om det å rydde i hjemmet vårt for å få få mere ro i hodet, det kan du lese her.

Har du lyst til å lese litt om stress, har jeg skrevet om det tidligere her.

Vi velger selv. Vi velger fokus, hvor vi skal befinne oss til enhver tid, hva vi gjør, og sier.

Noen ganger trenger vi støtte for å få det til. Be om det, spør om det, ta det imot.

17.januar har jeg foredrag i Tønsberg. Snart skal jeg også holde foredrag i Oslo, følg med!

God lørdag!