Sol og perspektiver

Hvorfor blir «alle» så glad av sola? Dumt spørsmål kanskje, vi er ikke bortskjemt med lange varme dager her i nord, og vet å sette pris på dem når de kommer.

For meg er det ikke så viktig om det regner eller snør, solen skinner eller vinden uler. Perspektivet på livet endret seg kraftig etter jeg ble frisk og kunne leve et liv uten angst. At jeg kan sitte stille og ikke ha noe annet i hodet enn stillhet, at jeg kan gå ut døren uten en million tanker, angstsymptomer og mye diskusjoner med meg selv om det går eller ikke, og at jeg kan faktisk leve. Å være i live er ikke en selvfølge for meg. Det er min egen fortjeneste at jeg sitter med et bankende hjerte og en frisk kropp idag, da jeg bare for noen år siden valgte å ta valget om å gjøre det beste for meg selv.

Kjenne etter hva som gjør meg godt. Velge det som passer meg i alt man skal velge i livet, om det gjelder klesstil, mat eller hvor jeg skal bo.

Friheten i å velge selv gir en livsglede som ingenting kan ta vekk. Gleden av å leve fritt og faktisk puste, kan ingenting ta vekk. Utfordringer kommer på min vei som på alle andres. Men hva jeg velger å gjøre med dem, og hvordan jeg velger å håndtere dem, ja, det velger jeg jo selv. Det er utifra mine behov jeg velger valg for meg. Det er mitt valg om hvordan jeg vil se på utfordringene og det som dukker opp på veien. Å bekymre seg, være engstelig, stresse for framtiden eller være usikker på meg selv gidder jeg ikke, fordi det hjelper jo egentlig ikke. Det tar energi, tid og lyst til å gjøre andre fine ting som faktisk gir glede og energi til å finne gode løsninger på utfordringene.

Så er det jo deilig at solen skinner, å kjenne varmen og se fregnene poppe opp både her og der. Men perspektivet på livet, hva jeg gidder å holde på med oppi hodet, og hvilke valg jeg tar, det er endret til noe helt annet enn før.

Før tok jeg valg basert på andres holdninger, meninger, tradisjoner og lyster. Idag velger jeg å si nei når jeg mener nei (uten dårlig samvittighet!), og ja når jeg mener ja, med en god følelse på at det er det beste, og jeg kjenner det gir meg energi.

Livet kan forandres på et blunk. Det som aldri vil forandre seg i mitt liv, er hvordan jeg velger å se på livet litt, og meg selv. Jeg er dyrebar, og livet er til for å leves. Et livet uten angst er som en eneste stor ferie. Uansett hvor mye jeg jobber eller gjør av andre ting.

Livet er til for å leves, ikke bare overleve.

Bildet er tatt en varm sommerdag, når solen sto høyt på himmelen og kinnene fikk farge 🌞

Vil du lese mer om min historie, få tips og råd på hvordan du selv kan tenke annerledes, kan du kjøpe boken min «Det handler ikke om å overleve, det handler om å leve» alle steder hvor bøker selges. Har du lyst til å høre meg fortelle om mine erfaringer, holder jeg foredrag rundt omkring, og neste er i Tønsberg 8.mai på Café M kl.18. Velkommen dit!