Å være raus?

Verdensdagen for psykisk helse nærmer seg, den 10.oktober hvert år markeres denne dagen, for å sette fokus på noe vi alle har, en psykisk helse. Psykisk helse kan på lik linje med vår fysiske helse være alt fra god til dårlig, og handler ikke kun om psykisk sykdom.

Alle mennesker har en psykisk helse fra de blir født til de dør, og må pleies på samme måte som vår fysiske helse. Har vi en slitsom og lei dag, merkes det på humøret og energien vår, akkurat som en vond skulder gjør at vi ikke fungerer 100%.

Å sette fokus på vår psykiske helse er så viktig, fordi det fremdeles er oppfatninger der ute som ikke stemmer. At det handler om sløvhet, dumhet, latskap og svakhet. At ikke mennesker med psykiske utfordringer ikke er like smarte, oppegående og «med» som de som ikke har disse utfordringene. Uansett om man gråter fordi man er i en spesielt sårbar fase i livet, eller fordi man for en kortere eller lengre periode sliter med psykisk sykdom, vil noen fremdeles mene at det er noe med disse menneskene som ikke er optimalt. På en måte som bryter mennesker ned, fordi man da ikke er så smart eller sterk.

Årets tema for Verdensdagen for psykisk helse er «Vær raus!», og det kan vinkles på flere måter. Noen tenker kanskje at de «må» eller «burde» være mer rause med andre. Noen tenker at de ikke har lyst til å være raus med andre, av ulike årsaker. Noen har ikke overskudd til å være raus med andre, av ulike grunner.

Jeg tenker at man først må være raus med seg selv, for å klare å være raus med andre. Man må være sin egen beste venn, og gi seg selv det man trenger av godhet, respekt og omsorg, for å kunne gi dette videre. Er man ikke glad i seg selv, finner man alltids noe hos andre mennesker som man fordømmer, forsømmelser som ikke er annet enn nedbrytende.

Vær raus med deg selv, la deg selv få rom til å